Τίτλος Βιβλίου: ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΟΙΑ ΔΕΞΙΑ
Συγγραφέας: Τάσσος Παππάς
Τίτλος Βιβλίου: ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
Συγγραφέας: Ανδρέας Πανταζόπουλος
Η αναζήτηση του μετασχηματισμού της ελληνικής κεντροαριστεράς έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια. Τη βασική υστέρηση της Σημιτικής οκταετίας, την επαφή και συμπόρευση με την κοινωνία έχουν ήδη ερευνήσει εκτεταμένα άλλοι συγγραφείς (Γιαννίτσης, Χριστοδουλάκης) τον τελευταίο καιρό ο Τάσος Παππάς, στην συνέχεια της προηγούμενης προσπάθειας του «Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος τους, 2005» εξετάζει τις αλλαγές που επέφερε ο Γ. Παπανδρέου, το κλίμα που δημιούργησε και το ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Η συχνά δημοσιογραφική ανάγνωση γεγονότων, καταστάσεων και απόψεων αποτυπώνει με έμφαση, αλλά όχι με επάρκεια βασικές συνιστώσες της μετάβασης απ΄τον Σημίτη στον Γ. Παπανδρέου και τις ορίζουσες της νέας περιόδου. Είναι όμως απόλυτα σαφής στα συμπεράσματά του, η αναγωγή μιας σειράς δορυφορικών θεμάτων σε κεντρικές πολιτικές επέφερε σύγχυση και εξασθένηση παρά ανανέωση στο κίνημα.
Στο ίδιο συμπέρασμα από διαφορετικό δρόμο φθάνει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Πανταζόπουλος. Σε μια διεξοδική μέχρι υπερβολής έρευνα του νέου προοδευτισμού του Γ. Παπανδρέου ο συγγραφέας αποφαίνεται ότι πρόκειται για ένα θολό κοσμοπολιτισμό, ατομοκεντρικό, απροσδιόριστο και εν τέλει αντικοινωνικό.
Η σύγχρονη μεταρρύθμιση δεν είναι συνέχεια του συντηρητικού εκσυγχρονισμού του Σημίτη αλλά μάλλον απορύθμιση του. Το πολιτικό κόμμα καλείται να αλλάξει για να συναντηθεί με την αναδυόμενη κοινωνία των πολιτών αλλά κανένας απ΄ τους δύο εταίρους δεν είναι έτοιμος γι΄ αυτήν την –έτσι και αλλιώς– προβληματική συνάντηση. Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο πως και στα δύο βιβλία τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα φαίνονται αποκομμένα απ΄ τον πολιτισμικό και πνευματικό περίγυρο τους. Αντίθετα δείχνουν καθηλωμένα σε μια πολιτική μηχανική: αυτήν ακριβώς που καταλογίζουν στον σημιτικό εκσυγχρονισμό.
Παρασκευή 27 Απριλίου 2007
Δύο Βιβλία για το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου
Αναρτήθηκε από Mike στις 4/27/2007 06:04:00 μ.μ.
Ετικέτες Βιβλιοκριτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου